Artritis je upala kostiju, zglobova i tetiva, koja dugoročno može dovesti do teških oštećenja zglobova. Upala zahvata zglobove i vodi do oštećenja hrskavičnog tkiva.

Ćelijske hranjive materije potpomažu odbrambeni sistem našeg tela protiv upala. Polifenoli (EGCG), vitamin C i druge ćelijske hranjive materije pospješuju zdravu funkciju ćelije. Vitamin C, lizin, prolin i tzv. «cementne materije» vezivnog tkiva pridonose izgradnji i stabilnosti vezivnog tkiva.

Vitamin C i lizin štite vezivno tkivo od prekomjerne količine enzima, koji razgrađuju kolagen, a koji se javljaju kod hroničnih upala.

 

Artritis / Artroza U  «reumatske bolesti» ubrajamo više od 150 različitih vrsta upalnih i degenerativnih bolesti zglobova. Svi tipovi reumatskih bolesti imaju na početku iste simptome: bolovi, ukočenost i oteknuće zglobova. Reumatske bolesti povezane su s bolestima vezivnog tkiva, kao što je na primer slučaj u atritisa i artroze.

 

Prema podatcima WHO1 – a reumatske bolesti su glavni uzrok morbiditeta širom sveta i u velikoj meri utiču na zdravlje i kvalitet života.

 

Školska medicina bavi se kostima i zglobovima. Ćelije, koje izgrađuju kosti i zglobove pri tome se ne uzimaju u obzir. Ćelijska medicina je, za razliku od školske medicine, usmerena na nivo ćelije i ćelijskim hranjivim supstancama potpomaže rad telesnih ćelija za izgradnju zdravog i stabilnog vezivnog tkiva. Osim toga, ćelijske hranjive supstance jačaju naše telo kod upalnih procesa.

 

Cilj pilot – studije:

 

Ovom studijom dokazujemo da je ciljanim delovanjem određenih sinergističkih kombinacija ćelijskih hranjivih supstanci, otvorena mogućnost prevencije prirodnim putem i pomoć kod artritisa i artroze.

 

Izgled studije:

 

U studiji je sudelovalo deset pacijenata u dobi između 45 i 84 godine, koji boluju od artritisa i / ili artroze. Pacijenti su šest meseci dnevno uzimali propisanu dozu kombinacije ćelijskih hranjivih supstanci. Uzimanje kombinacije ćelijskih hranjivih supstanci kombinovana je s fizioterapijom. Konvencionalni lekovi nisu bili u upotrebi.

 

Za dokumentaciju redovno su se (svakih šest sedmica) uzimali uzorci vrednosti u krvi u odnosu na određene parametre upale (brzina sedimentacije, Creaktivni protein (CRP), leukociti). Na početku i na kraju studije napravljeni su rendgenski snimci obolelih delova tela.

 

Rezultat studije:

 

Nakon završetka studije krvna slika izgledala je ovako:

 

·         vrednost leukocita je kod svih učesnika na početku i na kraju studije bila u iznosima normalnih vrednosti

·         brzina sedimentacije se smanjila u poređenju na početnu vrednost, kod žena za 40%, a kod muškaraca za 27%

            –

  –  Creaktivni protein (CRP) je na početku studije kod šest od deset učesnika studije bio dvostruko do četverostruko viši u odnosu na normalnu vrednost. Na kraju studije se vrednost snizila u proseku za 30%.  

Pilot-studija dokazala je pozitivan učinak ćelijskih hranjivih supstanci. Sinergističko delovanje vitamina C, lizina, prolina i ostalih ćelijskih hranjivih supstanci zaustavlja procese upale kod artritisa. Smanjenje brzine sedimentacije i CRPa vidljivo potvrđuju poboljšanje u procesu upale. I rendgenski snimci kod pet od deset učesnika potvrđuju pozitivan rezultat.