Pojam astma grčkog je porekla i u prevodu znači potreba za vazduhom ili kratki dah. Radi se o preosetljivosti bronhija, koja može biti propraćena hroničnim upalama.
Pojam astma označava poteškoće u disanju, koje su popraćene sa kašljem i kratkim dahom. Kratak dah je posledica suženja disajnih puteva, koje je prouzrokovano grčenjem glatkih mišićnih ćelija i oticanjem sluznice. Simptomi se javljaju usled podražaja.
Jedna od najvažnijih prirodnih materija za opuštanje i elastičnost glatkih mišićnih ćelija je aminokiselina arginin. Kako je arginin preteča molekula azotnog-oksida, pri njegovoj razgradnji raste nivo azotnog oksida u krvi. Azotni oksid se taloži u glatkim mišićnim ćelijama u alveolarnim mehurićima. Vitamin C pospešuje taj postupak, koji istovremeno osigurava raspoloživost azotnog oksida.Minerali kalcijum i magnezijum osiguravaju optimalan metabolizam minerala i utiču na elastičnost ćelija. Dovoljne količine vitamina C i lizina kod astme prouzrokovane alergijama sa podražajem sluznice jačaju funkciju odbrambenog sistema i pridonose smanjenju upale
Prema proceni, širom sveta 150 miliona ljudi boluje od astme. Taj broj je u porastu. U Nemačkoj od astme boluje 4 miliona ljudi. Astma se ubraja u najčešća hronična oboljenja kod dece, s oko 1 milion obolelih.
Ćelijska medicina dr. Rath – a potpomaže telo na nivou ćelija. Ćelijske hranljive supstance pomažu u otklanjanju zgrčenosti mišića bronhija kod asmatičnih bolesti. Na taj se način poboljšava disanje pacijenata, jer se povećava volumen udisanja odnosno pluća.
Cilj pilot – studije:
Ovom studijom dokazano je da se ciljanim delovanjem određenih sinergističkih kombinacija ćelijskih hranljivih supstanci otvara mogućnost lečenja simptoma asmatičnih bolesti prirodnim putem.
Izgled studije:
U pilot – studiji učestvovalo je osam pacijenata u dobi od 45 do 75 godina. Učesnici studije su šest meseci dnevno uzimali ćelijske hranjive supstance. Učesnici studije nisu uzimali propisane lekove lekara Kako bi se dokazao pozitivan učinak ćelijskih hranjivih supstanci na volumen udisanja , provodili su se testovi funkcije pluća.
Rezultati studije:

Za vreme trajanja studije pacijenti nisu menjali svoje životne navike. Učinak studije isključivo je rezultat redovnog uzimanja ćelijskih hranjivih supstanci.
Rezultati studije pokazuju vidljiv porast volumena disanja. Već nakon 3 meseca uzimanja ćelijskih hranjivih supstanci uočen je vidljiv porast volumena disanja kod svih pacijenata. Na završnom pregledu (nakon šest meseci) kod šest od osam pacijenata uočen je daljnji porast volumena pluća.