Osteoporoza je bolest koja se često javlja u drugoj polovini života. Iako se uglavnom javlja kod žena nakon menopauze, javlja se i kod muškaraca. Razlikujemo dva oblika osteoporoze: postmenopauzalna osteoporoza i staračka osteoporoza.
Hormonalne promene koje se javljaju za vrijeme menopauze, ali i u starosti prouzrokuju kod žena povećanu potrebu za određenim ćelijskim hranjivim materijama. Dovoljan unos mikronutrijenata je važan za zdravu funkciju ćelije. Ako u telo nisu unesene dovoljne količine ćelijskih hranjivih materija, ono uzima svoj danak od kostiju.
Vlakna kolagena čine osnovnu strukturu vezivnog tkiva , uključujući hrskavicu i kosti. Svoju čvrstoću kosti dobijaju taloženjem minerala i elemenata u tragovima između struktura vezivnog tkiva. Preporučuje se uzimanje kombinacije ćelijskih hranjivih materija koja pospješuje izgradnju i održavanje stabilnosti kostiju. Sinergijska kombinacija ćelijskih hranjivih materija koja pospješuje metabolizam kosti sadrži vitamin C, vitamin D, folnu kiselinu i minerale poput kalcijuma i magnezijuma. Preporučuje se uzimanje kombinacije koja pospješuje izgradnju i stabilnost vezivnog tkiva u kojem se talože minerali i elementi u tragovima, te povećava stabilnost skeleta.