PHYTOBIOLOGIKA (FITOBIOLOGIKA)

Fitobilogika obuhvata grupu različitih bioloških aktivnih supstanci koje se isključivo nalaze u biljkama,a koje pre svega služe njihovoj zaštiti. Zbog svog jakog antioksidativnog delovanja,kao i delovanja protiv bakterija,virusa i drugih štetnih uticaja, one takodje imaju vrlo važnu funkciju za ljudski organizam. Ovo potvrdjuju mnogobrojne naučne studije i ispitivanja.

Ovim zdravstvenim pismom koje smo priložili izlazimo u susret vašim željama da još jednom jasno predstavimo značaj važnih biološki aktivnih biljnih ekstrakata za ljude. Ukoliko ne posedujete ovo pismo o fitobiologici možete ga naći u rubrici vesti na internet sajtu www.dr-rath-gesundheitsallianz.org. Sve- obuhvatan arhiv ove studije kao dokaz delotvornosti biološki aktivnih supstanci pripremili smo vam na sajtu www.phytobiologicals.com .

VAŽNI SASTOJCI FITOBIOLOGIKE I NJIHOV ZNAČAJ ZA ZDRAVLJE

-KVERCETIN je flavonoid,široko rasprostranjen u biljnom svetu. Velike količine kvarcetina mogu se naći u luku,jabukama i citrusima.

Kao antioksidans on je u stanju da štiti ćelije i DNK-a od slobodnih radikala a time i da spreči rak i druge bolesti. Ostala delovanja kvercetina su zaustavljanje zapaljenskih procesa ( izmedju ostalog kod artritisa i hroničnih zapaljenja),antitromboticka delovanja, pozitivan uticaj metabolizma estrogena ili blokiranje različitih enzima koji na primer igraju važnu ulogu kod nastajanja sive mrene ili posledica usled dijabetesa.

Kod alergena kvercetin je značajan jer on izmedju ostalog zaustava izlučivanje histamina. Histamin je u velikoj meri odgovoran za simptome bolesti koji nastaju zbog alergija.

-RESVERATROL poseduje mnoštvo preventivnih dejstava koja unapredjuju zdravlje. Pre svega nalazi se u crnom groždju (naročito u koži i košticama) i u japanskoj grmolikoj biljci. Ova lekovita biljka je široko rasprosranjena u tradicionalnoj japanskoj medicini i u indijskoj ajurveda medicini. Resveratrol biljkama služi kao delotvorna zaštita protiv bakterija,virusa ili gljivica kao i protiv štetnih uticaja okoline (UV zračenje,ozonsko opterećenje,toksini). i ljudski organizam takodje profitira od višestrukih delotvornih potencijala ovog polifenola.

Resveratrol doprinosi zaštiti ćelija i preventivno deluje protiv raka. Deluje antizapaljenski,antioksidativno kod hroničnih bolesti kao što je diabetes mellitus i pokazuje pozitivna dejstva na sistem srca i krvotoka,na primer na taj način što pomaže opuštanju krvnih sudova,smanjuje oksidativni stress na srčanom tkivu i smanjuje vrednosti holesterola u krvi.

-GLUKOZINOLATI su molekuli koji sadrže sumpor koji se nalazi pretežno u biljkama iz porodice krucifera(krstašica),u senfu,morskoj rotkvici kao i biljkama iz porodice kupusa, a koji je odgovoran za tipično intezivan,jak miris.Glukozinolati se stvaraju tek onda kada se rastvori struktura tkiva biljke u vodi – na primer prilikom žvakanja biljke.

Osobine ovih krstašica biljaka i njihovih ekstrakata koji su korisni za zdravlje su vrlo značajni. Glukozinolati važe kao važne antikancerozne supstance: u mnogim studijama se pokazala uzajamna veza izmedju visokog konzumiranja ovih biljaka i niskog rizika oboljevanja od raka.

Njima se još pripisuju antibiotska,imunološka,antioksidativna i antimikrobna dejstva.Poslednje dejstvo je dokazano u studiji sa glukozinolatima i isothiocyanatima i sulforafanima koji spadaju u tu grupu.Ovom studijom je dokazano da glukozinolati igraju važnu ulogu u prevenciji različitih vrsta infekcija i da redukuju kolonizaciju i širenje bakterija koje su na primer odgovorne za nastajanje bolesti kao što je hronični gastritis.

-KURKUMIN je sastavni deo kurkuma biljke (takodje i žutog djumbira,šafrana ili žutog korena) i isto tako spada u grupu polifenola. U tradicionalnoj kineskoj medicine kurkumin se koristi već dugo vremena kod mnogih bolesti.

Kurkumin poseduje jake antioksidativne sposobnosti i u toj funkciji štiti ćelijska jedra i membrane od oštećenja. Svojim potencijalom deluje protiv divljanja ćelije,apoptoze različitih ćelijskih linija, zaustavlja rast ćelija raka zbog toga je kurkumin delotvorna zaštita protiv bolesti raka.

Pošto kurkumin reguliše i deluje na različite procese zapaljenja važi i kao antizapaljensko sredstvo. Pokazao se vrlo efikasan kod bolesti srca i krvotoka,tako na primer zaustavlja ili blokira oksidaciju delova LDL-a i deluje na ovaj način protiv taloženja holesterola na zidovima arterija.

EGCG je polifenol koga ima u visokom sadržaju u zelenom čaju. Polifenoli kao što je EGCG su bogati jakim antioksidativnim dejstvima koji štite ćeliju. Za zdravu funkciju naših ćelija u organizmu ovo je od posebne važnosti.

Osobine EGCG su veoma zaslužne i kod prirodne borbe protiv divljanja ćelija raka. Tako se izmedju ostalog moglo dokazati da je EGCG zajedno sa ostalim mikronutrijentima u stanju da blokira rast i širenje ćelija raka.

Takodje postoji dokaz da EGCG može doprineti apoptozi odnostno takozvanom kontrolisanom ”samouništenju” ćelija raka dojke.

Delovanje katehina iz zelenog čaja efikasan je osim toga i kod prevencije kardiovaskularnih bolesti,zaustavljanja zapaljenskih procesa u našem organizmu zaštiti kod bolesti jetre i oporavku kod takozvanog oksidativnog stresa.

BIOLOŠKI AKTIVNE BILJNE SUPSTANCE I DRUGI ESENCIJALNI MIKRONUTRIJENTI:

SAVEZ VAŽAN ZA ŽIVOT

Vitamini su kao stalni sastavni deo naše svakodnevne ishrane neizbežni. Svojim katalitičkim i upravljačkim dejstvom služe zdravoj funkciji celokupnog metabolizma. Isto to važi za minerale i elemente u tragovima koji učestvuju u najrazličitijim funkcijama organizma. Oni su od neprocenjive vrednosti za održavanje zdravih funkcija ćelija redovno se moraju unositi u organizam.Takodje su bitne i aminokiseline koje naš organizam samo delimično može da proizvede i čiji unos putem hrane je takodje veoma važan. Mikronutrijenti kao što su ovi grade jednu veoma važnu osnovu za zdrav metabolizam i za sprečavanje mnogih zdravstvenih problema koji su prouzrokovani najčešće nedostatkom mikronutrijenata.

Optimalna raspoloživost i svestranost mikronutrijenata dopušta da se koristi princip sinergije i da se na taj način postigne najveća moguća prednost za zdravlje ljudi. Različiti mikronutrijenti koji se uzimaju istovremeno pojačavaju svoje medjusobno delovanje i na taj način su efikasniji od vitamina koji se pojedinačno unosi u organizam. Ovo isto tako važi za naglašeno dejstvo odredjenih biljnih ekstrakata koji takodje medjusobno deluju sa vitaminima i drugim ćelijskim vitalnim materijama.

Tim pre je mnogo važnije da naš svakodnevni unos hranjljivih materija bude bogat ne samo vitaminima,mineralima elementima u tragovima i različitim aminokiselinama, nego da je naša svakodnevna ishrana obogaćena biološki aktivnim biljnim supstancama.