Da, jer srce ne može pumpati dovoljnu količinu krvi u sistemu krvotoka koja je potrebna za zdrav metabolizam. Nedovoljna ishrana  kiseonikom i hranjivim materijama prouzrokuje kratak dah, edeme i iscrpljenost.
Srce je mehanički najaktivniji organ našeg tela i dnevno pumpa na hiljade  litara krvi koja je potrebna za ishranu telesnih ćelija. Kako bi moglo ispuniti svoju funkciju potrebna mu je velika količina bioenergije. Hronični nedostatak ćelijskih hranjivih materija smanjuje proizvodnju bioenergije i može dovesti do slabljenja srčanog mišića.
Unosom specifičnih ćelijskih hranjivih materija za ishranu srčanih ćelija ,telu se stavljaju na raspologanje faktori koji su mu potrebni za optimalnu proizvodnju energije, a time i optimalnu ishranu srčanih ćelija. Hranjive materije poput karnitina, koenzima Q10, taurina, vitamina C i vitamina B grupe isporučuju srčanom mišiću bioenergiju i tako poboljšavaju njegovu funkciju pumpanja.
Kod bolesnika koji boluju od srčane insuficijencije preporučuje se prilikom započinjanja uzimanja ćelijskih hranjivih materija unos manjih doza koja će se postupno povećavati. Tako se srčane ćelije  mogu polako naviknuti na optimalnu ishranu  bioenergijom.