ŠTA JE VITAMIN?

  Izraz „vitamin“ prvi je upotrebio poljski naučnik Casimir Funk, da bi opisao prirodne supstance u hrani, koje su neophodne za život.Radeći na simptomima beriberi otkrio je da su četiri posebne bolesti prouzrokovane nedostatkom 4 neophodna „amina“ u ishrani: Skorbut (tesko krvanje – nedostatak vit.C), rahitis (omekšanje kostiju – nedostatak vit.D), pelagra (promene na koži, uporan proliv, demencija – nedostatak vitamina B3) i beriberi (uvećan i oslabljen srčani mišić, bol u udovima, mišićna slabost – nedostatak vitamina B1).
Danas znamo da postoji vi
še od 20 organskih molekula zvanih vitamini, od kojih svaki ima različitu hemijsku strukturu i ulogu u organizmu.
Postoje dve grupe vitamina: oni koji se rastvaraju u vodi (vit.C i svi vit.B
kompleksa) i raznose organizmom kroz vodene sastojke ćelije; i oni koji se rastvaraju u masnoći (vit.A,D,E i K), koji se nalaze većinom u ćelijskim komponentama bogatim lipidima, kao sto su membrane.
Iako su neophodni za odr
žavanje života, vitamini se većinom ne proizvode u organizmu.

 

  MOŽEMO LI UNETI SVE VITAMINE HRANOM?

  NE.Nezavisna istraživanja izvršena u SAD,Kanadi,Velikoj Britaniji i mnogim drugim državama pokazuju da sadržaj hranljivih sastojaka u našoj hrani je znatno opao u poslednjih nekoliko decenija.Tabela ispod prikazuje pad u hranljivim sastojcima brokolija i krompira prodanog u Kanadi između 1951. i 1999.

  Prva tabela prikazuje svež brokoli 93g.

 

Kalcium
(mg)

Gvožđe
(mg)

Vitamin A
(I.U.)

Vitamin C
(mg)

Thiamin
(mg)

Riboflavin
(mg)

Niacin
(mg)

1951

130.00

1.30

3500

104.0

0.10

0.21

1.10

1972

87.78

0.78

2500

90.0

0.09

0.20

0.78

1999

48.30

0.86

1542

93.5

0.06

0.12

1.07

Promena %

-62.85

-33.85

-55.94

-10.10

-40.00

-42.86

-2.73

         

 

 

Druga tabela prikazuje jedan krompir,oguljen, pre kuvanja.136 g. 100/136=.74

 

 

 

Kalcium
(mg)

Gvožđe
(mg)

Vitamin A
(I.U.)

Vitamin C
(mg)

Thiamin
(mg)

Riboflavin
(mg)

Niacin
(mg)

1951

11.00

0.70

20.00

17.00

0.11

0.04

1.20

1972

5.74

0.49

0.00

16.39

0.09

0.03

1.15

1999

7.97

0.30

0.00

7.25

0.09

0.02

1.74

 Promena %

-27.55

-57.14

-100

-57.35

-18.18

-50.00

45.00

         

 

 

 For more information:

United States

Vegetables Without Vitamins. Life Extension magazine, March 2001.
http://www.lef.org/magazine/mag2001/mar2001_report_vegetables.html

Changes in USDA Food Composition Data for 43 Garden Crops, 1950 to 1999. Donald R. Davis, PhD, FACN, Melvin D. Epp, PhD and Hugh D. Riordan, MD. Journal of the American College of Nutrition, Vol. 23, No. 6, 669-682 (2004).
http://www.jacn.org/cgi/content/abstract/23/6/669

Canada

Nutrient Changes in Vegetables and Fruits, 1951 to 1999. Compiled by Jeffrey Christian.
http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20020705/favaro_nutrients_chart_020705

Apparent Nutrient Changes in Government Data for a Selection of Fruits & Vegetables: 1951 vs 1999. L. A. Piché PhD RD, Associate Professor, Nutrition Program, Brescia University College.
http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20020705/favaro_nutrients_analysis_020705?s_name=&no_ads=

United Kingdom

Meat and diary: where have all the minerals gone? Food Magazine 72, pub. by The Food Commission, UK. Jan/Mar 2006.
http://www.foodcomm.org.uk/PDF%20files/meat_dairy2.pdf

McCance and Widdowson studies
http://web.archive.org/web/20061122104509/http://www.trccorp.com/faq_root_disease3.php

Netherlands

Dutch vegetables have fewer vitamins. DutchNews.nl. Wednesday 16 April 2008
http://www.dutchnews.nl/news/archives/print/010010.php

 

 

JESU LI PREPORUČENE DOZE DOVOLJNE?

  RDA preporučuje doze vitamina i minerala neophodne za prevenciju bolesti prouzrokovanih nedostatkom vitamina(npr. rahitis ili skorbut) kod prosečne osobe.Pri tome nisu uzete u obzir lične metaboličke potrebe pojedinca, određene genetikom. Niti su uzete u razmatranje  navike u ishrani, način života, zdravstveno stanje i brojni drugi faktori. Slično, RDA zanemaruje činjenicu da hranljivi sastojci deluju u timovima u našem organizmu, u suprotnosti sa individualnim delovanjem hemijskih supstanci lekova.

 

 ŠTA JE ZDRAVLJE NA NIVOU ĆELIJE?               

Zdravlje na ćelijskom nivou ljudskog tela, potpuno je zanemareno u klasičnoj medicini i doktori tretiraju naše organe bez odgovarajućeg pristupa hranljivom stanju ćelija, koje ih čine.

Vitamini , minerali, amino kiseline i drugi neophodni sastojci su potrebni za hiljade biohemijskih reakcija koje se neprestano odigravaju u svakoj ćeliji, i hronični nedostatak ovih hranljivih supstanci je u većini slučajeva uzrok poremećene ćelijske funkcije, a samim tim i bolesti.
Optimalan unos vit
amina, minerala, aminokiselina i drugih hranljivih sastojaka je ključ za postizanje optimalnog zdravlja i prevenciju razvoja hronič
nih bolesti. http://www4.dr-rath-foundation.org/NHC/cellularhealthresearch.htm

 

ŠTA JE UZAJAMNO POTPOMAGANJE HRANLJIVIH SASTOJAKA (SINERGIJA)?

   Unos bilo koje pojedinačne hranljive supstance ne osigurava puno zdravlje, nego unos celog spektruma različitih mikroelemenata, kao sto su vitamini,minerali,aminokiseline,elementi u tragovima

Klinička efektivnost ovog pristupa potrvrđena je ne samo našim istraživanjima, nego i brojnim drugim nezavisnim istraživanjima.
Istra
živanja bazirana na uzajamno potpomaganju hranljivih sastojaka su najefektivniji pristup optimalnom zdravlju i održavanju ravnoteže i ponavljano se dokazuje da je ovaj pristup mnogo efektivniji nego korišćenje pojedinačnih hranljivih sastojaka ili njihove slučajne kombinacije.Nasuprot tome, prirodne terapije, bazirane na principu ćelijskog zdravlja, su praktično sigurne kao sto je vaša večera na tanjuru. U stvari,  prema zvaničnim državnim podacima u Novom Zelandu rizik da umrete zbog uzimanja prirodnih dodataka leži negde između rizika da umrete pogođeni gromom i meteoritom koji padne na zemlju.

 

 

POSTOJI LI NEKO ISTRAŽIVANJE KOJE PODRŽAVA PRISTUP ĆELIJSKOG ZDRAVLJA?


  Da! Websajt Organizacije Dr Rath. The Science of Cellular Health uključuje detalje mnogobrojnih značajnih kliničkih istraživanja, koja dokazuju vrhunski značaj mikroelemenata i ishrane u održavanju optimalnog zdravlja.
Uključujući zajedno naše stranice ćelijskog zdravlja The Foundation of Cellular Health i WHO dokumente WHO Documents , biće vam vrlo teško da nađete sveobuhvatniju „biblioteku“ o koristima za zdravlje vitamina, mikroelemenata i ishrane u borbi protiv najčešćih bolesti današnjice industrijskog i razvijenog sveta.
U dokumentaciji ovih istra
živanja i izveštaja mi smo obratili posebnu pažnju da uključimo istraživanja od što je moguće ranijeg perioda. Ovo smo učinili da dokažemo da je izobilje znanja i naučnih podataka o prirodnom zdravlju bilo dostupno pre 50, 60, 70, čak i 80 godina.