Zimsko doba

 

JAČANJE IMUNOG SISTEMA UZ POMOĆ ĆELIJSKIH VITALNIH MATERIJA

U principu, naš organizam se mora sam izboriti sa prehladama, a mi mu moramo u tome maksimalno pomoći. Vitamini, minerali i mikrohranjive materije su odlučujući faktori koji zaslužuju posebnu pažnju.

Oni jačaju odbrambeni sistem našeg organizma i pomažu nam da se zimi izborimo sa bolestima.

Jedan od najvažnijih vitamina za jačanje imunog sistema je VITAMIN C koji učestvuje u mnogobrojnim procesima u ljudskom organizmu. Tako da njegov nedostatak može izazvati mnoge posledice. VITAMIN C potpomaže stvaranje takozvanih ćelija ubica u imunom sistemu i kao hvatač slobodnih radikala štiti organizam od oksidacionih procesa. Izgradnja i stabilizacija vezivnog tkiva nije moguća bez VITAMINA C a stabilno vezivno tkivo opet kontroliše širenje uzročnika bolesti.

VITAMIN A štiti kožu i sluzokožu. On učestvuje u izgradnji i stimulaciji odbrambenih ćelija i antitela, a to je pretpostavka za dobar imuni sistem. VITAMIN E povećava aktivnost odbrambenih ćelija imunološkog sistema i važna je zaštita od slobodnih radikala. Takodje i vitamini B Kompleksa učestvuju u održanju odbrambenog sistema. Tako naprimer Vitamin B6 podstiče izgradnju ćelija imunog sistema.

Sto se tiče minerala i elemenata u tragovima najveću pažnju i značaj za imunološki sistem imaju selen, cink i bakar. Tako napr. Selen povećava aktivnost ćelija žderača, cink i bakar su važni za stvaranje antitela.

U osnovi je najvažnije da se vitamini, minerali i druge ćelijske vitalne materije uzimaju zajedno da bise iskoristio njihov sinergijski efekat.

ISTINA ILI ZAGLUPLJIVANJE NARODA?

Studija koja opovrgava značaj vitamina C

Ako verujemo takozvanoj“ Cochrane-reviji“ koja je pre nekoliko godina uradila anketu , efekat vitamina C kod prehlada je posebno umanjen.Mnogobrojni istraživači i naučnici su iz toga zaključili da je dodatno uzimanje Vitamina C u zimskom periodu precenjeno. U skladu s tim reagovali su i mnogi mediji.

Posledica: zbunjeni ljudi koji odvajkada to koriste i koji su uverni u efekat vitamina odjednom sve to se dovodi u pitanje.