Alchajmerova bolest i mikronutrijenti – načini efikasne prevencije

Trenutno u Nemačkoj više od milion ljudi boluje od demencije. Svake godine dijagnostikuje se oko 200. 000 novih slučajeva demencije. Morbus Alchajmer je sa 700. 000 obolelih najčešći oblik takve bolesti. Bolest pogađa isključivo starije osobe. Zastrašujuća činjenica da izlečenje Alchajmerove bolesti farmaceutskim lekovima koji se trenutno primenjuju nije na vidiku, i da je njihova  efikasnost  za pacijente koji boluju od te bolesti upitna, otvara mogućnost alternativnim metodama lečenja. Alternativne metode lečenja se temelje – kao i rezultat naučne  studije – na delovanju vitamina, minerala i sekundarnih biljnih supstanci.

 

Alchajmerova bolest: definicija i faktori rizika

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije. Demenciju karakteriše gubitak duševnih sposobnosti sa povećanim smetnjama u pamćenju i ličnosti kao i smetnjama u orijentaciji i gubitak sposobnosti mišljenja. Simptomi koji se javljaju prouzrokovani su gubitkom ćelija u području kore mozga i drugih moždanih struktura. Povlačenje moždane mase se – zavisno od toga koliko je uznapredovalo – meri kompjuterizovanom tomografijom(CT). U faktore rizika za nastanak bolesti ubrajaju se pored prirodnih procesa starenja i genetskih sklonosti i smetnje metabolizma mozga, kao i faktori iz okoline, ekscitabilnost(razdražljivost), preopterećenost  i stres. No, do danas uzroci bolesti nisu razjašnjeni.

 

Slepa ulica medicine usmerene farmaceutskoj industriji

Do danas nije zabeleženo izlečenje Alchajmerove bolesti uzimanjem farmaceutskih lekova, a delotvornost tih lekova je mala. Najčešće aktivne supstance koje se primenjuju u lečenju su tzv. blokatori acetilkolinesteraze, koji su odgovorni za sporu razgradnju acetilkolina, a time i njegovu povećanu koncentraciju. Acetilkolin je neurotransmiter – supstanca koja je odgovorna za prenošenje informacija u sinapse između specifičnih nerava i njihovu međusobnu komunikaciju, kao i između nerava  i mišića – razvojem Alchajmerove bolesti dolazi do njegovog nedostatka. Nasuprot naočigled logičnoj primeni blokatora acetilkolinesteraze farmaceutski lekovi nisu u mogućnosti usporiti napredovanje bolesti.